I Kina får man inte. I Nordkorea får man inte. I USA får man. I USA har många visat missnöje mot sin statschef genom att rösta på ett annat parti i parlamentsvalet. I Sverige får man kritisera regeringschefen, men frågan är ifall Sverige tillhör Kina-gänget eller USA-gänget i frågan om huruvida man får kritisera sin statschef?
Det handlar inte om kritik, det handlar om förtal, skulle säkert många säga. Jag har faktiskt inte ens sett kungens uttalande svar. Jag har inte läst vad som påstås i boken heller.
Men när en motsättning uppstår mellan kungen och några medborgare, då känns kungen på något vis som att han spelar i samma liga som Kinas och Nordkoreas statschefer. Våra folkvalda politiker får man ifrågasätta, men uppenbarligen är det väldigt känsligt att ifrågasätta den icke folkvalda statschefen.
Hoppas att inte Madelene läser för mycket om statsskicket i det land där hon befinner sig just nu, då kanske hon kommer på den geniala iden att man kan rösta fram landets statschef 🙂
Fakta: I Sverige är kungen statschef medan Fredrik R är regeringschef. Obama är både och samtidigt. Detta kan se lite olika ut i olika länder.