Jag minns en episod när jag var cirka åtta år gammal. Jag och min bror hade börjat använda ordet bög som skällsord. Mamma frågade om vi visste var det betydde, vilket vi inte visste. Mamma förklarade vad bög betyder och sa på ett övertygande sätt att kärlek mellan två killar är lika bra som kärlek mellan en kille och en tjej. Jämför gärna med Agnes mamma i Fuck Åmål, hon var inte lika övertygande när hon berättar att det inte är något farligt med att vara lesbisk.
I min tidiga tonår mötte jag en man som verkade tycka att kramar med andra män var obehagligt. Jag kunde inte låta bli att fråga om han var homofob. Jag fick det klassiska svaret ”Dom får gärna vara homosexuella, men bara dom inte är på mig”.
Varför känner en del män ett behov av att lägga in detta MEN, när de ska berätta att det är helt okej att vara homo? Oavsett kön och sexuell läggning så är det viktigt att vara försiktig i sitt flirtande så att den som blir flirtad med inte blir obekväm. Det gäller att läsa av situationen så att jag inte flirtar med någon som inte vill bli flirtad mig. Jag har tyvärr missbedömt detta allt för många gånger genom livet.
Jag tänker på alla dom gånger som jag själv och många andra heteromän har närmat oss kvinnor på ett sätt som inte är jättesnygga. Tjejer på dejtingsajter som berättar om hur de dagligen får oseriösa förfrågningar. Tjejer på stan som upplever objektifierande blickar från män för att de väljer en lite lättare klädsel i sommarvärmen. Killar som, med alkoholen som ursäkt, närmar sig tjejer på ett allt för offensivt sätt. Jag har ingen vetenskaplig undersökningen på det, men jag vill hävda att tjejer är mycket mer utsatta för detta, än vad män är.
Jag har aldrig fått höra att ”Det är helt okej att jag är hetero, men bara du inte är på dom tjejer som inte är intresserade av mig”.Varför känner en del män ett behov av att lägga in detta MEN, när de ska berätta att det är helt okej att vara homo? Det finns troligtvis en rädsla och en fobi. Dessa måste vi bekämpa. Dels krävs det politiskt agerande men jag tänker också att vi kan göra en hel del på individnivå. Kanske kan tankesättet ”Det är helt okej att vara människa, men bara om vi visar respekt för din omgivning” eller ”Det är helt okej att vara kär i vem du vill!”
För ganska många år sedan hade Felix König, då ordförande för RFSL ungdom, en t-shirt med texten ”Det är helt okej att vara hetero!” Den ironiska texten har inspirerat till det här blogginlägget.
Välskriven. Du har det det absolut rätt. Vi är människor och det spelar ingen roll vem är vi är kär i. Det viktigaste är att vi visar respekt till alla oavsett om vi är hetero eller homo.