Idag skriver Aftonbladet om vilka partier som har högst frånvaro vid riksdagens voteringar: http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/9aBdM/liberalerna-skolkar-mest-i-riksdagen
Då och då skriver tidningar om vilka ledamöter som skriver flest motioner eller vilka riksdagsledamöter som missar flest omröstningar.
De allra flesta riksdagsledamöter lägger betydligt mer tid på sitt uppdrag, än vad du och jag lägger på vårt jobb. Men tiden räcker inte till allt. Att delta i riksdagen voteringar är faktiskt bara en formsak. Besluten är redan fattade i olika typer av förmöten. Alla har bestämt innan hur de ska rösta.
Vad gör de istället?
I Aftonbladets artikel nämns några exempel på vad ledamöterna gör istället. Andra politiska möten, sjukdom eller deltar i rättsprocesser. En ledamot som är föremål för rättsprocess borde pausa sitt uppdrag och ta in en ersättare under tiden. Den som är sjuk bör hålla sig hemma. Och den som har andra viktiga möten bör faktiskt gå på dessa. En ledamot i Umeå kanske har blivit inbjuden av en lokal intresseorganisation som vill berätta om sin syn på en viktig fråga och höra vad partiet tycker. Det är en viktig del i riksdagsledamöternas uppdrag, att hinna träffa och diskutera så mycket som möjligt med intresseorganisationer. Dels för att höra vad de tycker, men också för att ledamöter kan samarbeta med organisationer som delar ens åsikter.
En annan ledamot kanske har fått möjlighet att delta i en informell lunch i Borås dit ledare för en viktig intresseorganisation kommer. Det kan vara en möjlighet för ledamoten att prata ihop sig med intresseorganisationen för att stärka opinionsläget i sakfrågan. Någon kanske har tackat ja till att hålla ett föredrag för partiföreningen i Arvika och måste lämna riksdagen vid 14-tiden för att hinna till sitt föredrag i Arvika. Det är viktigt för partierna att stärka relationen mellan riksdagsgruppen och partiets gräsrötter.
Det är inte skolk
Men enligt Aftonbladet är detta skolk. När det i själva verket kan vara tvärt om.
Förslag: Gör det möjligt för riksdagsledamöter att rösta via fullmakt, att helt enkelt lämna över sin röst till en annan riksdagsledamot.
Riksdagsledamöter anklagas ibland för att inte se den så kallade verkligheten. Med möjlighet att rösta via fullmakt så ges riksdagsledamöterna mer tid åt att befinna sig i ”verkligheten”.