One Comment

 1. Anonym

  Finns flera anledningar till att helmantlad kula inte används (den infördes på prov men togs sedan bort)

  1. Helmantlad kula har avsevärt lägre "stoppkraft" mot ett mjukt mål än det du kallar expansiv kula. Dvs när en gärningsman blir träffad i ett icke-vitalt område med en helmantlad kula, kan han fortsätta verka.

  2. En helmantlad kula expanderar inte på samma sätt och fortsätter rakt igenom målet, speciellt om det bara stöter på mjuk vävnad. Detta har som konsekvens att oskyldiga bakom eller vid sidan av det tänkta målet kan träffas.

  3. Helmantlad kulor rikoschettar mer än icke helmantlada kulor, vilket leder till större risk för vådaskott.

  Allt sammantaget finns det inga som helst fördelar med helmantlad gentemot halvmantlad ammunition (polisiär användning) annat än högre stoppkraft OM målet använder skottsäker väst samt att gärningsmannen skadar sig mindre (en tämligen oviktig faktor i jämförelse med resten)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *