Åter igen ska min kära IOGT-NTO rörelse få utgöra ett exempel som jag sedan vill diskutera i ett vidare perspektiv. Detta blogginlägg rör alltså inte kongressen specifikt utan kongressen får bara vara ett exempel som klär en större diskussion om specialkost/kostval vid arrangemang inom föreningslivet.
När jag här om dagen anmälde mig till kongressen så stod det ”Matallergier och annan kost” samt (Hänsyn kan inte tas till sådant som man inte tycker om eller specifika bantningsdieter. )
Vart ska vi dra gränsen för hur mycket ”specialkost” det går att få? Allergier tror jag inte någon ifrågasätter. Sådant man inte tycker om är förstås tveksamt. Bantningsdieter, hälsodieter och ideologiska /religiösa kostval hamnar i någon slags gråzon. En kan vara vegetarian av många olika skäl. Bör arrangören ta reda på orsaken till varför en person föredrar att inte äta kött?
Under den tiden som jag gick heltid på LCHF var jag på flera arrangemang där det togs stor hänsyn till min ”bantningsdiet”. Förmiddagsfikat på arbetsledarkursen i Borås minns jag extra väl. Jag fick en plastlåda med smörgåspålägg. Hade jag istället fått detta serverat på en smörgås som de andra deltagarna, då hade det blivit problematiskt för mig. Det hade blivit ett hinder i min strävan att uppnå en hälsosammare vikt. Vissa avstår griskött av religiösa skäl, vissa för att de inte gillar smaken av det.
När jag själv håller i arrangemang, stora som små, så har jag alltid eftersträvat att i så stor utsträckning som möjligt leva upp till de önskemål som finns hos deltagarna. En gång hade jag en deltagare som önskade ingen frukt, inget grönt. Till henom köpte vi lite korv att servera när de andra bjöds på frukt. Skälen till kostvalen är väldigt individuella och det finns säkert en och annan som ”fuskar” och anger allergi mot svamp för att de inte gillar smaken av svamp. Det stör inte mig.
Min upplevelse är att kostval generellt är mycket enklare att lösa inom föreningssammanhang jämfört med besök på kommersiella restauranger. Jag vet inte om det är bristen på vilja eller kunskap att anpassa måltiden, men det borde inte vara så svårt för en restaurang som är duktig på mat, att improvisera fram en måltid för glutenallergisk vegan. Inom föreningssammanhang lyckas vi som oftast hyfsat med detta.
Sen gäller det att vara pragmatisk. Kongressen har som sagt över 1000 deltagare och det är mycket jobb med matplaneringen. Jag förstår förstås viljan till att avgränsa detta. Samtidigt kostar IOGT-NTO:s kongresspaket 750 kr och inkluderar då tre mattillfällen. I det priset borde det förstås gå att tillgodose även den som exempelvis äter LCHF, lika väl som den som är ideologisk vegan eller religiös grisköttsvägrare. Allt detta i den stund som vi kräver att minoritetsgruppen nykterister alltid ska tas hänsyn till när vi går på olika festligheter.
För egen del är jag inte orolig. Jag kör ju lite ”fusk-LCHF” just nu. I de flesta fall handlar det om att välja bort pasta och ta lite extra mycket grönsaker. Hur det är med andra bantningsdieter kan jag inte avgöra men för personer som äntligen har börjat ta tag i sina viktproblem finns det förstås risk för att det blir problematiskt.
Jag är för övrigt glad att ordet ”specialkost” nu verkar vara borta från IOGT-NTO rörelsen. Jag säger bara ordet ”specialdricka” till nykteristerna så hajar ni varför ordet ”specialkost” kan verka stigmatiserande mot exempelvis vegetarianer. Ordet kostval är PK, men lätt att missförstå. ”Matallergi och annan kost” tycker jag ringar in vad det handlar om på ett hyfsat bra sätt.