2 Comments

 1. Ett av de stora problemen för återföreningen är de ekonomiska skillnaderna. När Tyskland återförenades var BRD:s ekonomi tre gånger starkare än DDR:s. De ekonomiska skillnaderna och problemen som är förenade med dem är fortfarande kännbara i Tyskland 20 år senare. ROK:s ekonomi beräknas vara 18 gånger starkare än DFRK:s.

  Det verkar som att både folk och politiker i ROK är ganska oroliga för vad en återförening skulle innebära.

  Samtidigt är den stora mardrömmen, både i Kina och ROK, att DFRK helt enkelt ska kollapsa, med stora flyktingströmmar som följd.

  Att DFRK skulle införlivas i Kina håller jag för otroligt, varken koreanerna eller kineserna är intresserade av det. Kinas linje har ända sedan Koreakriget varit att nord och syd ska återförenas. Däremot kommer nog länderna att ekonomiskt fortsätta närma sig varandra.

  Tyvärr har ju öppningen i början av 2000-talet idag bytts mot ökad anspänning mellan länderna.

  Ett scenario som kanske skulle kunna fungera är att nord och syd bildar en union med ekonomiskt och eventuellt utrikespolitiskt samarbete men tillsvidare skilda politiska system och kontrollerad migration.

 2. Hej Johan! Tack för din kunskap och dina tankar. Unionstanken är ju ett rimligt första steg. Eller åtminstone ett ökat ekonomiskt samarbete. Om det fungerar bra så kan det leda till starkare samarbete och till slut sammanslagning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *