4 Comments

 1. Elin

  Är otillgänglighet demokrati då? Det finns flera funkis-organisationer som pekat på att Sverige är otillgängligt.

  Så kan Sverige då vara ett demokratiskt samhälle om det samtidigt är otillgängligt?

  Jag håller med dig i frågan att demokrati är det bästa styrskicket vi har uppfunnit hittills. Men stora frågan tycker jag nästan, är hur man skapar ett demokratiskt samhälle där alla kan vara delaktiga i demokratin.

 2. Hej Elin!

  Visst är det ett problem när demokrati är otillgänglig. Dels kan det ju vara fysisk otillgänglighet till lokaler för demokratisk verksamhet, men också otillgänglig på andra sätt. Det jag skriver i inläggets andra stycke om att demokratin kan vara stelbent och icke-kreativ kan göra den otillgänglig för den som har svårt att läsa byråkratiska dokument eller att tala inför grupp.

  Vilken typ av otillgänglighet tänker du på?

 3. Anna Elgh

  För mig handlar demokrati om att man har fattat beslut om hur man fattar sina beslut. När du skriver att det är 51% som är majoritet så förutsätter du att det är majoritetsbeslut som är den gällande beslutsformen. Så behöver det inte vara. Jag tycker att processen där människor i en grupp beslutar om hur de ska fatta sina beslut är bland det finaste som finns när det handlar om demokrati. Det är en oerhörd jobbig process för allting ställs verkligen på sin ända men det är så nyttigt att få förståelse för att jag som medborgare har rätten att fatta beslut så som jag varit med om att fatta beslut om hur det ska gå till. Det ska kännas rätt att fatta beslut i majoritet, konsensus eller enighet. Vilket men väljer spelar ingen roll. Huvudsaken är att man väljer något av dem och just det beslutet om hur man ska fatta sina beslut det måste naturligtvis fattas i enighet. 🙂

 4. Det stämmer att det finns olika former av demokrati. Ett alternativ är som sagt att fortsätta diskutera en fråga tills dess att alla är hyfsat överens. Jag jobbar gärna med en hybrid, att demos diskuterar och försöker komma överens men röstar ifall det är svårt att nå konsensus. I fallet med Botkyrka kommun så är det majoritetsbeslut som gäller.

  Men för att ett majoritetsbeslut ska bli demokratiskt räcker det inte med att samla 51 %. Även en "majoritetsdemokrati" kräver det öppna samtalet och möjlighet för alla parter att argumentera för sin sak. Den former kan till viss del liknas vid konsensusformen, även om minoriteten i slutändan riskerar att röstas ner av majoriteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *