Idag görs SL taxan om vilket innebär att många får dyrare resor. De som reser sällan och långt får dock billigare.
Det är tråkigt när SL taxan höjs, även om det bara är 40 kr per månad eller med 5 kr per resa inom en zon. Men troligtvis är det nödvändigt för att få in de pengar som behövs för att upprätta verksamheten. Jag har dock lite tankar om SL taxan.
Kostnaden för att resa kollektivt har ökat snabbar än kostnaden för att köra bil i Sverige. Det är problematiskt. I en storstadsregion borde samhället styra mot mer kollektivtrafik och mindre bil. Jag hade gärna sett att de pengar som offentliga sektorn använder för att bygga förbifart Stockholm istället skulle gå till att utveckla kollektivtrafik och cykeltrafik i Stockholms län. Mer bilvägar gör att fler kör bil. Mer kollektivtrafik gör att fler reser kollektivt.
Varför är kollektivtrafiken dyrare?
Det beror förstås på väldigt många saker. Två av dem är miljöbränslen och tillgänglighet. I Sverige så är det den offentligt upphandlade kollektivtrafiken som har varit ledande i användandet av nya och mer miljövänliga drivmedel för vägtransport. Vi som reser kollektivt (och där med redan är mer miljövänliga) har alltså indirekt fått betala ur egen ficka för att biogas nu blir ett vanligare drivmedel.
De senaste 20 åren har nästan alla bussar i den offentligt upphandlade kollektivtrafiken bytts ut mot tillgänglighetsanpassade bussar, exempelvis med låga insteg. Det är bra att det blir enklare att åka buss med barnvagn, rullstol eller en trött rygg. Problemet är att det får plats färre passagerare i dessa bussar vilket gör busstrafik på hårt trafikerade sträckor dyrare när fler bussar behövs för samma mängd människor. Även här har vi som reser kollektivt fått betala ur egen ficka för att minska samhällets kostnader för färdtjänst.
Det är därför rimligt att subventioneringsgraden (hur många procent offentliga sektorn betalar) av kollektivtrafiken i Stockholms län ökar en aning. Dels genom pengar från landstinget, men också genom att staten borde lägga mer pengar på att stötta byggandet av infrastruktur för kollektivtrafik och cykel, istället för statliga pengar till mer bilvägar.
Nej, bilen ska inte förbjudas. Men från där vi när nu måste vi bygga vår storstadsregion på ett sätt så att gång, cykel och kollektivtrafik blir det självklara valet för så många som möjligt. Bilar är inte tillräckligt yteffektiva för att kunna vara dominerande transportmedel i en storstadsregion.